Bekötött légcellás képzés

Egyik legelterjedtebb képzési program. A körkupolás ejtőernyővel történő képzéstől eltérően, a képzés légcellés ejtőernyővel történik, így a tanulónak nem kell külön átképzésben részesülnie. A követelményeket a tanuló – I-X. szintre lebontva – fokozatosan sajátítja el, minimum 22 ejtőernyős ugrás végrehajtása közben.

Az első ugrások bekötőköteles felszereléssel (újabban a bekötőkötél helyett az oktató általi kézi nyitással) kerülnek végrehajtásra, melynek lényege, hogy 1000-1200 méteres magasságból kiugorva a légijárműhöz csatlakoztatott bekötőkötél (illetve az oktató), “automatikusan” megindítja az ejtőernyő nyílási folyamatát. A program bekötött részének befejezése után, a tanuló fokozatosan, mindig több késleltetési idővel, egyre nagyobb magasságból, immár önálló nyitással szabadeső ugrásokat hajt végre.

A program második szakaszában a tanuló, tapasztalat növekedésével, fokozatosan terhelve, újabb testrepülési gyakorlatokat sajátít el.

A tanuló a legmodernebb siklóejtőernyővel ellátott, biztosítókészülékkel felszerelt, háton – a fő- és tartalék-ejtőernyő is a háton elhelyezett tokban – található tandemredszerű ejtőernyővel kerül kiképzésre.

A program kezdeti szakaszában a képzést végző oktatók, – alapos elméleti és gyakorlati felkészítés után – a tanuló tevékenységét a légijárműből, vagy a célterületről kísérik figyelemmel.

A képzés során teljesítendő feladatok lényeges összefoglalása:

I. szint:

A tanuló 1000-1200 méter magasságból, bekötött rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre, majd a nyitott ejtőernyővel gyakorolja a helyes irányítási és ereszkedési manővereket.

II. szint:

A tanuló 1000 – 1200 méter magasságból, bekötött rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, az ejtőernyő nyílásáig imitálja a kioldó meghúzását. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

III. szint:

A tanuló 1200 méter magasságból, 5 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, a megfelelő testhelyzetben, önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

IV. szint:

A tanuló 1400 méter magasságból, 7 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja a megfelelő zuhanó testhelyzetet, majd önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

V. szint:

A tanuló 1500 méter magasságból, 7 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja a megfelelő zuhanó testhelyzetet, majd önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

VI. szint:

A tanuló 1600 méter magasságból, 15-17 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja a megfelelő zuhanó testhelyzetet, majd önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

VII. szint:

A tanuló 1700 méter magasságból 20-24 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben a szaltó elsajátításához szükséges mozdulatokat.

VIII. szint:

A tanuló 2200 méter magasságból 25-30 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben a 360° fordulok elsajátításához szükséges mozdulatokat.

IX. szint:

A tanuló 2500-3000 méter magasságból 35-45 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben az előre- és hátra csuszás elsajátításához szükséges mozdulatokat.

X. szint:

A tanuló 2500-3000 méter magasságból 35-45 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben a 360° fordulok, szaltó, előre- és hátra csuszás, gyors és lassú zuhanás elsajátításához szükséges mozdulatokat.

Vizsgaugrás: 1 db vizsga ejtőernyős ugrás

Egyedüli szabadeső ugrás végrehajtása minimum 2500 méteres magasságból és a korábban elsajátítottak bemutatása, vizsga jelleggel a képzést végző oktató számára.

Költségek:

A képzés (I.-X. szint) teljes kiképzési költségei szintenként vannak lebontva. A lenti táblázat magában foglalja a gyakorlati képzés teljes költségét, a felszerelés bérleti díjat. A képzés eredményes befejezése után a tanuló igazolványt kap.
Amennyiben a szint követelményei nem kerülnek teljesítésre, úgy az ismétlés során a szintnek megfelelő költséget kell téríteni.

A képzés szabályaiban rögzítve van, hogy ha a tanuló 30 napnál többet, de 60 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy az utolsó befejezett szintet ismételni-e kell. Ha 60 napnál többet, de 180 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy ha a III. szinten túljutott, akkor a III. szinttől, ha nem jutott el odáig, úgy az I. szinttől kell ismételni-e.
180 napnál többet kihagyott tanuló esetén az egész képzést újra kell ismételni.

Elméleti képzés: 30.000.-Ft
Vörös Meteor Ejtőernyős Sport Klub regisztrációs díj: 10.000 Ft
Extrém sportokra vonatkozó balesetbiztosítás (javasolt egyénileg megkötni)
I. szint 2 ugrással30.400 Ft
II. szint 4 ugrással60.800 Ft
III. szint 1 ugrással15.200 Ft
IV. szint 2 ugrással32.800 Ft
V. szint 2 ugrással34.000 Ft
VI. szint 2 ugrással35.200 Ft
VII. szint 2 ugrással36.400 Ft
VIII. szint 2 ugrással52.000 Ft
IX. szint 2 ugrással52.000 Ft
X. szint 2 ugrással52.000 Ft
Vizsgaugrás26.000 Ft

Összesen:

466.800 Ft

Amennyiben megtetszett ez a képzési forma, kedvet kaptál hozzá és szeretnél ejtőernyős lenni, ide kattintva kitöltheted a jelentkezési lapot és mi felvesszük veled a kapcsolatot.