Bekötött légcellás képzés

Egyik legelterjedtebb képzési program. A körkupolás ejtőernyővel történő képzéstől eltérően, a képzés légcellás ejtőernyővel történik, így a tanulónak nem kell külön átképzésben részesülnie. A követelményeket a tanuló – I-X. szintre lebontva – fokozatosan sajátítja el, minimum 22 ejtőernyős ugrás végrehajtása közben.

Az első ugrások bekötőköteles felszereléssel (újabban a bekötőkötél helyett az oktató általi kézi nyitással) kerülnek végrehajtásra, melynek lényege, hogy 1000-1200 méteres magasságból kiugorva a légijárműhöz csatlakoztatott bekötőkötél (illetve az oktató), “automatikusan” megindítja az ejtőernyő nyílási folyamatát. A program bekötött részének befejezése után, a tanuló fokozatosan, mindig több késleltetési idővel, egyre nagyobb magasságból, immár önálló nyitással szabadeső ugrásokat hajt végre.

A program második szakaszában a tanuló, tapasztalat növekedésével, fokozatosan terhelve, újabb testrepülési gyakorlatokat sajátít el.

A tanuló a legmodernebb siklóejtőernyővel ellátott, biztosítókészülékkel felszerelt, háton – a fő- és tartalék-ejtőernyő is a háton elhelyezett tokban – található tandemredszerű ejtőernyővel kerül kiképzésre.

A program kezdeti szakaszában a képzést végző oktatók, – alapos elméleti és gyakorlati felkészítés után – a tanuló tevékenységét a légijárműből, vagy a célterületről kísérik figyelemmel.

A képzés során teljesítendő feladatok lényeges összefoglalása:

I. szint:

A tanuló 1000-1200 méter magasságból, bekötött rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre, majd a nyitott ejtőernyővel gyakorolja a helyes irányítási és ereszkedési manővereket.

II. szint:

A tanuló 1000 – 1200 méter magasságból, bekötött rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, az ejtőernyő nyílásáig imitálja a kioldó meghúzását. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

III. szint:

A tanuló 1200 méter magasságból, 5 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, a megfelelő testhelyzetben, önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

IV. szint:

A tanuló 1400 méter magasságból, 7 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja a megfelelő zuhanó testhelyzetet, majd önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

V. szint:

A tanuló 1500 méter magasságból, 7 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja a megfelelő zuhanó testhelyzetet, majd önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

VI. szint:

A tanuló 1600 méter magasságból, 15-17 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja a megfelelő zuhanó testhelyzetet, majd önállóan nyitja az ejtőernyőt. A nyitott ejtőernyővel földetérésig irányítási és ereszkedési manővereket gyakorol.

VII. szint:

A tanuló 1700 méter magasságból 20-24 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben a szaltó elsajátításához szükséges mozdulatokat.

VIII. szint:

A tanuló 2200 méter magasságból 25-30 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben a 360° fordulok elsajátításához szükséges mozdulatokat.

IX. szint:

A tanuló 2500-3000 méter magasságból 35-45 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben az előre- és hátra csuszás elsajátításához szükséges mozdulatokat.

X. szint:

A tanuló 2500-3000 méter magasságból 35-45 másodperces késleltetéssel, kézi nyitású rendszerű ejtőernyős ugrást hajt végre. A repülőgépből kiugorva, szabadesés közben gyakorolja oktató közreműködésével szabadesés közben a 360° fordulok, szaltó, előre- és hátra csuszás, gyors és lassú zuhanás elsajátításához szükséges mozdulatokat.

Vizsgaugrás: 1 db vizsga ejtőernyős ugrás

Egyedüli szabadeső ugrás végrehajtása minimum 2500 méteres magasságból és a korábban elsajátítottak bemutatása, vizsga jelleggel a képzést végző oktató számára.

Költségek:

A képzés (I.-X. szint) teljes kiképzési költségei szintenként vannak lebontva. A lenti táblázat magában foglalja a gyakorlati képzés teljes költségét, a felszerelés bérleti díjat. A képzés eredményes befejezése után a tanuló igazolványt kap.
Amennyiben a szint követelményei nem kerülnek teljesítésre, úgy az ismétlés során a szintnek megfelelő költséget kell téríteni.

A képzés szabályaiban rögzítve van, hogy ha a tanuló 30 napnál többet, de 60 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy az utolsó befejezett szintet ismételni-e kell. Ha 60 napnál többet, de 180 napnál kevesebbet hagyott ki, úgy ha a III. szinten túljutott, akkor a III. szinttől, ha nem jutott el odáig, úgy az I. szinttől kell ismételni-e.
180 napnál többet kihagyott tanuló esetén az egész képzést újra kell ismételni.

Elméleti képzés30 000
Vörös Meteor Ejtőernyős Sport Klub regisztrációs díj10 000
Extrém sportokra vonatkozó balesetbiztosítás (javasolt egyénileg megkötni)
I. szint 2 ugrással30 400
II. szint 4 ugrással60 800
III. szint 1 ugrással15 200
IV. szint 2 ugrással32 800
V. szint 2 ugrással34 000
VI. szint 2 ugrással35 200
VII. szint 2 ugrással36 400
VIII. szint 2 ugrással52 000
IX. szint 2 ugrással52 000
X. szint 2 ugrással52 000
Vizsgaugrás26 000
Összesen466 800

Amennyiben megtetszett ez a képzési forma, kedvet kaptál hozzá és szeretnél ejtőernyős lenni, ide kattintva kitöltheted a jelentkezési lapot és mi felvesszük veled a kapcsolatot.

Secured By miniOrange